Posted on

Трябва да се знае, че…

Произход

Лютите чушки са присъствали в менюто на хората 7500 г. пр. Хр. и са от първите
култивирани растения в Южна Америка. Те идват в Европа от Мексико през XVI век с корабите на испанските конкистадори.

 

 

 

 

Лютивостта (капсицинът) и влиянието му над нашия организъм:

Лютивостта в лютите чушки е вещество, което се нарича капсицин.

Капсаицинът се измерва в сковили – моля вижте секция – Скала на Сковил.

Важно: При прекалено подлютяване единствената „противоотрова“ е прясно мляко и производни на него млечни продукти. Консумацията на вода само ще подсили лютивината.

Капсицина е вещество без цвят и мирис и се намира в централната мембрана и жилките, които държат семките на чушката. Когато капсицинът и неговите производни се докоснат до вкусовите рецептори в устата и гърлото в мозъка се активира център на болката и той моментално отделя ендорфини (хормонът на щастието), за да я успокои.
Ендорфините се произвеждат от хипофизната жлеза и хипоталамуса при гръбначните животни по време на изморителни упражнения, възбуда или оргазъм. Също така ендорфините предизвикват аналгезия (липса на чувство за болка) и допринасят за здравословното състояние на човека. Хормоните на щастието работят като естествено лекарство против настинка и всякакви други заболявания.
Употребата на люти храни води до пристрастяване. При редовна употреба човек свиква с усещането и изпитва желание да консумира все по-люти храни.

Приложения на капсицина:

Капсицинът се използва във фармацевтиката като успокояващ балсам (например, за мускулни болки). Той оказва влияние върху Невротрансмитера, химическо вещество което изпраща сигнали до мозъка, когато се появи някаква болка. Капсицинът води до увеличаване на освобождаващото се вещество (невротрансмитер), почти до неговото напълно изчерпване. По този начин, кремовете от този вид, намаляват усещането за болка.

Капсицинът от лютите чушки се използва във военната индустрия за направата на “ pepper spray“ и гранати за разпръскване на демонстрации.

В Индия и Зимбабве използват най-лютите чушки като ги посипват около нивите с продукция. Така слоновете стоят надалече и не могат да опустошат реколтата.

В света съществуват над 3500 разновидности на люти чушки.

Лютите чушки влизат в категорията супер храни, те съдържат анти-оксиданти и предпазват от рак.
Лютото стимулира кръвообращението и метаболизма. Ядейки люто редовно сте по-здрави и енергични. Моля посетете секция „ползи за здравето